1.                        

PHP - Başlarken - Kaynaklar

'Php' forumunda TosunPASA tarafından 25 Temmuz 2018 tarihinde açılan konu

  1. TosunPASA

    TosunPASA Active Member

    Katılım:
    30 Mayıs 2015
    Mesaj:
    144
    Beğeniler:
    28
    Ödül Puanları:
    28
    Şehir:
    Belirtilmemiş
    PHP bölümü tüm Kali/Linux sevenlerine hayırlı olması dileği ile;

    Öncelikle İlk soru cevap kısmımı yazayım kendi açımdan.

    1) PHP ile ilgili kaynak :
    Eski kafalı Fosil biri olarak, kitabi kaynaklar her zaman en iyisidir önyargılı olarak ilk açıklamayı yapayım

    daha sonra google da "temel php dersleri" gibi arama yaparak oldukça fazla Türkçe ders bulabiliriz

    youtube a gider php eğitimi yazınca oldukça fazla ve farklı görsel eğitimi görebileceğiz

    2) Nasıl Öğrenmek Lazım :
    kşisel tecrübelerime güvenerek var olanı alıp değiştirmek ile bir yere geleceğimi sandım.
    ki, gerçekten de güzel şeyler yaptım. ama ilerlemedi.
    ne yaptım.. ali nin örneğini aldım. kodları field ları değiştirerek, renkleri değiştirerek kendimce..... oldukça güzel şeyler yaptım.
    İş yeni istek ve farklı değerler görmek göstermek isteyince olay patladı.
    Ve Temel PHP dersleri eksikliği açığa çıktı.
    Yani değişken-sabit-array-döngü-fonksiyon gibi kelimelere aşina olmak yetmiyor.
    Bunların php içinde çalışmaları kendince farklı olması... ayrıca alternatifler ile de...
    derya da boğuldum. ve yeniden temel eğitime dönmek zorunda kaldım

    dolayısı ile işin temel bilgilerini bilmeden olmuyor. Mutlaka yazılı ve görsel eğitimleri isleyin. Özellikle değişkenler - karakter işlemleri - artimetik işlemler - fonksiyon tanımlama vs gibi en önemli temel bilgileri farklı kişilerden vede php nin kendi sitesinden incelemenizde fayda var.

    3) Ne yapmak lazım veya neler yapılabilinir :
    Her programın bir yapabilirlik kapasitesi olsa bile bu sizin hayal gücünüz vede yapmak istemeniz ile de değişiyor.
    vb3 çıktığında çok büyük hayal kırıklığıda olmuş idi o dönemler. ama ben piyasada halen aktif kullanılan ve vb3 ile geliştirilen o kadar çok programcık varki.. adam vb den makine dili kodlarını gönderiyor anakarta. ve minicik exe ile odukça şaşırtıcı işler yaptırıyor. Delphi 3-5 i İNATLA kullanmaya devam edenler gibi. sonuçda dotnet dediğimiz hayran olduğumuz ortam borland coder ları tarafından geliştirildi. Son dönemdeki windows içeriğinde oldukça fazla vbasic kütüphaneleri bulunmakta.

    benim tüm programlarda ilgim, DB olmuştur. yani elimde bir kayıt edilecek ve daha sonra bunları farklı amaçlar için rapor istendiği için bende bir programlama dili veya coder gördüğümde ilk sorduğum ... tablo ve analizlerini raporlamasını nasıl yapıyorsunuz, fetch süreleri nedir, desteklenen db bağlantıları nelerdir gibi şeyler oluyor. tabiki extended/max dbf boyutları da sormuyor değilim.

    yıllar önce şişli de gezerken bir arkadaşa denk gelmiş idim. demirören firmasının dba leri oracle datalarını felç edince onları rebuild işlemi esnasında beni de çağırdı. yapılan hatayı ve yeniden yapılandırmasını anlatınca...
    herzaman söylediğim şey... "Akıl, Akıl dan ÜSTÜNDÜR"

    evet bende Oracle kullandım. çökünce firma firma gezip yapılandırma için yardım aradım. AMA basit bir düşünme farkı ile hatanın oluşmasını ve düzeltmesinin ne kadar basit olduğunu görüyorsunuz. Yapılan kurtarma senaryoları yerine ilk planda doğru kurulan db ile sorun yaşanmadan devam edilebiliniyor.,

    php içinde kendinize bir hedef belirlemeniz gerek.
    dinamik sayfalar çok eskiden beri php ile yapılandırılıyor.
    Aynı özelliklere sahip *nix kurulu bir işlem ve datayı, windows ve apsx ... bilmem ne ile dinamik olarak işlemek.... aktif session - transaction sayıları ile kıyas etmek istediğinizde.... maalesef php enaz 3 kat fark atmakta.
    bu arada server ın nonstop çalışması vs konusunda zaten yorum yapmıyorum.
    MSSQL de halen cluster mantığı online-offline şeklinde devam ediyor ise zaten siz ölmüşsünüz demektir. aktif 500 session ve 50bin transaction da basit bir server yeterli gelmeyecek ve çok fazla cpu lu makina almak zorunda kalacaksınız. halbuki php & mysql ile bu değer daha az yatırım ile çözülebilmekte.
    birisi sistemi bilerek karıştırmadığı ve siz gerekli update vs işlemlerini de kontrole bağladığınızda veya çalışan sistemde güncellemeyi kapadığınızda sistem sorunsuz şekilde devam edecektir.

    burası bir penetration test sitesi/paylaşımı olması sebebi ile de.. ister hazır ister tarafınızca hazırlanacak shell ve yeni scriptleri hem kontrol hemde geliştirebilmeniz gerek. veya avr olanı anlyabilmeniz için

    php yeterli gelmediği yerde tabiki phyton ile devam etmenizde fayda olacaktır. yani genç arkadaşlar önce php yi yutsunlar arkasına tatlı olarak phyton dersleri ile devam etsinler.

    selamlar
     
    poyrazkaan, MrX ve Al-Farabi bunu beğendi.
  2. TosunPASA

    TosunPASA Active Member

    Katılım:
    30 Mayıs 2015
    Mesaj:
    144
    Beğeniler:
    28
    Ödül Puanları:
    28
    Şehir:
    Belirtilmemiş
    konuyu pekiştirmek için offtopic deki konuyu burda detaylı anlatmak istedim

    youtube de oldukça fazla yerli paylaşım var. hem ibrahim çevrük hemde tayfun erbilen in video larını indireceksiniz... anlatım kabulümüz bu şekilde.

    öncelikle jdownloader programımızı ve gerekli java client i kuruyoruz. java.com dan indirebilirsiniz.

    kurulum bitince jdownloader ı çalıştıralım.. güncellemeler falan filan.. hazır durumda iken... jdownloader da gmail hesabımızı kayıt edelim... şart değil ama iyi olur....

    youtube a gidelim. tayfun erbilen yazıp gelen bir video ya tıklayıp (prototürk.com) , ordan hesabın playlist kısmına gittiğimizde 1 den fazla konu göreceğiz, php-jscript-jquery... vs vs...
    bizim işimiz playlist.

    php laylisti üzerine mouse ile gidip kopy link yaptığımızda jdownloader bu linki algılayacak ve dize video veya (complate playlist) listenin tamamı mı diye soracak... tabiki TAMAMI diyeceğiz ve bekleyeceğiz. bu işlem biraz sürüyor. ekrandan playliste bakalım. 26 olsun.. ve jdownloader da sağ alt köşede yeşil dönen radar simgesi durmuş ise listedeki video ları kabaca sayalım.. bazıları numaralı olduğu için görebilirsiniz de. liste tamam ise... DURRRRRR hemen indir deme....
    indirme için kendimize bir dizin seçelim.

    d:\Egitim\TayfunErbilen\Php diye pathimiz olsun.... Bağlantı yakalayıcı ekranında iken; tüm linkleri işaretleyip sağ tuş a basalım. bu arada linklerin tamamı işaretli olsun...sağ mouse tuşu, ÖZELLİKLER --> İndirme Dizinini Ayarla..... seçeneği ile işaretli video ları nereye kaydedeceğini seçiyoruz. size uygun path deki yeri işaretleyip Link Yakalama ekranına geri geldik.... burda artık Tüm İNDİRMEleri Başlatabiliriz...

    benim acemiliğim gibi hepsini listeye ekleyip sonra indir dediğinizde ali nin veli nin tüm farklı video ları aynı dizine karışık şekilde sıralanacak ve kullanmak imkansız hale gelecek.
    tabiki kullanabilirsiniz.. zaten topic adında kaydettiği için arama ile inenler içinde uygun kelime ile hangisine bakacağınızı görürsünüz ama... sıralı dizinler yapmak isterseniz... ve ali nin veli nin video sunu ayrımak konuları ayırmak istediğinizde...

    KOTA sorunu olan arkadaşlar.. Büyükçekmece çevresinde iseniz.. ve yeterli bir mobil diskiniz var ise.. sayısız yabancı video lar ile indirdiğim yerli linkleri paylaşabilirim.
    karşlıksız paylaşmıyorum.. Karşılığında her ay bana öğrendiklerinizi rapor edip, artık neler yaptığınızı yapabildiğinizi anlatmanız şartı ile... kimse kullanmıyacağı izlemiyeceği video lar için gelmesin.
    Ayrıca cafe lerde insanların az olduğu saatlerde konuşarak bu indirmeleri de yapabilirsiniz. bazı cafeler download izni veriyorlar. anlaşmanız lazım sadece.

    kendim php den phyton a vakit ayırabileceğimi sanmıyorum ama phyton video larını da youtube dan indirmeyi düşünüyorum.

    şimdi..
    temel php eğitimlerini mümkün mertebe 2-3 farklı kaynakdan ve sitelerdeki yazılı örnekler ile inceleyiniz
    herkesin anlatım şekli ile sıralaması farklı. ve verdiği örneklemeler de değişiyor. dediğim gibi coder lar ile konuştuğumda soruların nasıl DB üzerine ise birçok kişi grafilk- bot konuları ile ilgili.

    şahsen dün akşam dosya işlemlerinin dersini aldığım halde tayfun erbilen in video dersinden çok daha fazlasını aldım. çok farklı şekillerde dosya kayıt ve okuma listeleme anlatıyor.
    array konusu bitince ibrahim çevrük den aynılarını izleyeceğim.

    hafta sonu gibi de mysql vs konularına geçmiş olacağım. mysql de huge tablo ları import export ediyorum ama her programcının kendince farklı metod anlayışı mevcut. dinlemek faideli.

    başarılar herkese....
     
    poyrazkaan, MrX ve Al-Farabi bunu beğendi.
  3. TosunPASA

    TosunPASA Active Member

    Katılım:
    30 Mayıs 2015
    Mesaj:
    144
    Beğeniler:
    28
    Ödül Puanları:
    28
    Şehir:
    Belirtilmemiş
    github

    oldukça fazla ve açık kaynak amaçlı ve oldukça da ilginç paylaşımlar noktası

    şimdi orda login üzerine örnekleri incelerken çok güzel farklı örneklere denk geldim
    basit login anlatıp işlem yapanlar.
    session tutan ve login esnasında olabilecek karakter sorunları - boyutlar ve olabilecek hatalara karşı hata mesajları yazanlar...

    php de temel konuları inceledi iseniz github u sürekli açık tutmanızda fayda var

    ana ekranın arama kısmına "php login" "php crud" yazarak daha sonra gelenleri de isteğinize göre son update ilgi göreneler vs sıralama yaparak inceleyebilirsiniz

    google da benzer aramayı da yaparsınız site:github.com "php login" gibi bir kod ile de benzer sonuçları alabilirsiniz ama gideceğiniz er aynı olacaktır

    geçmişde github daki kelimelere göre listeler yapmış sitelere de denk geldim

    ama her şekilde bu tür projeleri orda görebilirsiniz

    ama üzücü yanı.. birebir birisinden örnek kod istiyorsunuz sizle paylaşmıyor veya oldukça fahiş fiyatlar istiyor... ama orda oldukça fazla ve ücretsiz kod bulunuyor

    vaktinizi oralarda değerlendirin
     
    poyrazkaan ve MrX bunu beğendi.
  4. poyrazkaan

    poyrazkaan Member

    Katılım:
    8 Haziran 2016
    Mesaj:
    49
    Beğeniler:
    8
    Ödül Puanları:
    8

Bu Sayfayı Paylaş

Share